Analiza Oliwy z Oliwek
Analizy obowiązkowe:
Dokument regulacyjny Komisji Europejskiej reguluje analizy oliwy z oliwek: kliknij tutaj
Oliwa z oliwek musi spełniać szereg parametrów fizykochemicznych, aby mogła być oznaczona jako WIRGINALNA EXTRA, WIRGINALNA lub LAMPANTNA (nieodpowiednia do spożycia w EWG).
Rozporządzenie 2568/91 z 11 lipca 1991 roku, opublikowane w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich, określa kryteria, które muszą być spełnione (zobacz schemat poniżej).
Laboratorium LAHN oferuje standardowe analizy oliwy z oliwek: wskaźnik kwasowości, wskaźnik nadtlenkowy, pomiar UVK (K270 – K232). Oliwa określana jako „lampantna” jest nieodpowiednia do spożycia w EWG. Jest przeznaczona do lamp na oliwę, stąd określenie „lampantna”.
Analizy K232 I K270
Te pomiary fizykochemiczne są wskaźnikiem dobrej konserwacji oliwy z oliwek.